Raličina pogača u posnoj varijanti

Ovu lepotu sam mesila prateci postupak sa videa koji mozete pogledati ovde :


Naravno, nazvala sam je po imenu tvorca, a razlike su u tome sto je moja posna varijanta i nemam instrument za onu mrezicu u sredini.

Sastojci :

600 g brasna
30 g svezeg kvasca
350 ml mlake vode
50 ml ulja
1kasicica soli
1 kasicica secera
margarin za premazivanje, oko 1/2 pakle

U brasnu napraviti udubljenje, izmrviti kvasac, staviti preko njega secer, pa zamesiti testo sa mlakom vodom i ostalim sastojcima, osim margarina. Kad dobijete glatko testo, pokriti ga i ostaviti da naraste.
Kad se testo udupla, premesiti ga.
Odvojiti jedan manji deo za sredinu, a ostatak testa podeliti na dva dela, tako da jedan deo bude dve trecine preostalog testa, a drugi deo jedna trecina.
Veci deo rasklagijati u pravougaonik koji treba da bude sto veci i sto tanji.
Premazati ga topljenim margarinom i uviti u rolat.
Rolat iseci na komadice oko 1-1.5 cm sirine i redjati u tepsiju (moja je precnika 28 cm ) , kao na slici.
Od onog manjeg dela takodje razviti pravougaonik i  isplesti kao na slici, a postupak pletenja mozete videti na videu.
U sredinu tepsije staviti onaj najmanji deo testa,  ja sam ga prekrila isprepletanim trakama, a oko njega staviti ovo pleteno testo.
Pokriti pogacu i ostaviti da napuni tepsiju.
Pre pecenja, premazati je topljenim margarinom.
Peci na 200 stepeni oko 40-45 minuta.
Pecenu pogacu mozete opet premazati vrelim topljenim margarinom.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna pita sa visnjama i grizom

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral