Grilijas torta


Lepa torta je ukras na svakoj trpezi. A kako je na mozete na fin i lak nacin ukrasiti, ako niste zaista vesti za to ?

Jedna starinska torta i ujedno njena najjednostavnija verzija. Cesto sam je pravila u mladosti, pa sam imala dugogodisnju pauzu i onda je spremila sinu za rodjendan.

Potrebno je za tri kore :

180 g secera

240 g mlevenih oraha

12 jaja

190 g secera

2 kasike brasna

2 kasike mlevenog plazma keksa


 
Potrebno je za fil :

8 jaja

400 g secera

200 g cokolade za kuvanje

200 g maslaca


Za preliv od cokolade :

malo mlevenih oraha

150 g cokolade za kuvanje

1 kasika ulja

Za ukrasavanje :

50 g cokolade za kuvanje

50 g secera u prahu

125 g maslaca




U posudu staviti 180 g secera i topiti na laganoj vatri. 
Onda dodati 240gr mlevenih oraha, dobro izmesati i izruciti u sud podmazan uljem.
 Ostaviti masu da se ohladi, zatim samleti na masini za orahe. I to je grilijas.
 Umutiti 12 belanaca sa 190gr secera. Secer postepeno dodavati.

U drugoj posudi umutiti 12 zumanaca, dodati 2 kasike brasna i 2 kasike plazma keksa. Sve sjediniti, znaci, grilijas, zumanca i belanca, ali drvenom varjacom, nikako mikserom.

  Od ove mase ispeci 3 kore na papiru za pecenje. Ja koristim pravougaoni pleh 35 x 20 cm.


 
Fil: 8 jaja umutiti sa 400gr.secera i kuvati na pari. Kada se zgusne, dodati 100g cokolade za mesenje. Kada se prohladi dodati 200 g putera/ili margarina/ prethodno umucenog. Filovati ; kora, fil, kora, fil, kora, fil.




Tortu preliti prelivom od 150 g topljene cokolade u koju ste dodali jednu kasiku ulja.
E, ja nemam talenta za dekorisanje i ukrasavanje torti, pa sam je ukrasila na starinski nacin, sa strane mlevenim orasima, a spricem napravila malo ukrasa od putera umucenog sa prah secerom i topljenom cokoladom.
Uzivajte )



Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Posna pita sa visnjama i grizom

Jedna sasvim obicna pogaca