Pogaca Finesa


Divne slike kruze po fejsu i netu, pa i ja nisam mogla da izdrzim, a da ne probam da umesim jednu.


Sastojci:

800 g brasna

40 g svezeg kvasca

250 ml mleka

1 kasicica secera

2 kasicice soli

2 jaja

100 ml ulja

200 ml kiselog mleka

malo masti i jos jedno jaje za premazivanje


Kvasac podmesiti u mlakom mleku sa kasicicom secera i malo brasna.

Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa ostalim navedenim sastojcima. Mesiti dok testo ne pocne da se odvaja od ruku i od zidova posude. Za pogace ovakvog tipa testo treba da bude tvrdje, pa ako vam se ucini mekano ( to uvek zavisi od svih sastojaka) slobodno dodajte jos malo brasna. Pokriti i ostaviti da naraste.

Kad se testo udvostruci, premesiti ga i krenuti sa radom.

Moja pogaca i postupak su za tepsiju br. 28, tj. r-28 cm.

Odvojiti jedan mali deo za sredinu pogace, ja sam odvojila malo vise nego sto je bilo stvarno potrebno.

Preostali deo testa podeliti na dva dela, jedan deo ce biti za pleteni deo, a drugi za rolatice. Imacete ostatke za ukrasavanje.

Jednu polovinu testa podeliti opet na dva dela.

Od jednog dela razviti pravougaonik dimenzija 40 x 22 cm, ukrojiti lepo nozem ( ostaci ce biti potrebni za popunjavanje rupa u tepsiji i ukrasavanje), premazati otopljenom mascu i uviti rolat.

Od druge cetvrtine testa razviti pravougaonik sirine 12 cm i duzine koliko vam je dug rolat. Takodje nozem lepo ukrojiti pravougaonik i premazati mascu. Staviti na sredinu rolat i seci trake kao na slici.  Preklapati trake naizmenicno jednu za drugom sa svake strane.

 Ostaviti u tepsiju kao na slici.
Od druge polovine testa  razviti takodje pravougaonik, duzina da bude oko 30 cm, sirina sto tanje razvijete. Premazati mascu, uviti rolat i iseci na komade sirine 1.5-2 cm. Naizmenicno ih redjati uz zid tepsije kao na slici .

Onaj deo koji ste ostavili za sredinu pogace sad postavite u tepsiju i napravite nekoliko traka za ukrsavanje odozgo. Moje su mnogo siroke i nisam tim delom zadovoljna.
Od ostataka testa napravite jedan mali rolatic, ( kod mene je iza sredisnjeg kruga) , a za popunjavanje supljina dva mala rolatica i nekoliko ruzica.

Odmah ukljucite rernu na 200 stepeni, jer vam sve ovo oduzme prilicno vremena i testo vec uveliko narasta.
Pre stavljanja u rernu premazati je umucenim jajetom i posipati nekim semenom po ukusu i zelji.
Ja sam premazala prvo mascu, jer mi to olaksava popravljanje eventualnih nedostataka, pa sam tek onda jajetom.

Peci na 200 stepeni oko 35-40 minuta.
Ova pogaca nije samo za gledanje, vrlo je ukusna i mirisna. Nisam apsolutno zadovoljna, ali obzirom da nisam profi, nije ni lose.
Prijatno !


Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Posna pita sa visnjama i grizom

Jedna sasvim obicna pogaca