Pekmez od zeleno-rujnog paradajza

Priznajem da imam predrasude prema kiselo slatkim i slano slatkim kombinacijama i da ih tesko prihvatam.

Majka mi je donela od svoje prijateljice recept za pekmez od paradajza i nisam bas bila raspolozena da ga kuvam. A onda sam iz radoznalosti proguglala po netu i videla slicne recepte i odlucila da probam sa pola mere od recepta.

Dobila sam vrlo interesantan ukus, ipak mi je drago sto sam ga spremila.


Potrebno je :


2.5 kg rujnog paradajza

1 kg secera

1 grana zelenog bosiljka

1 grana rezetle

2 kesice vanilin secera


Najbolje je da kupite zeleni paradajz i da vam odstoji dok ne porumeni.

Samleti ociscen, a neljusten paradajz, dodati bosiljak i rezetlu i kuvati dok ne uvri voda.

Onda dodati secer i kuvati kao i svaki drugi pekmez. Od dodavanja secera, kuvala sam oko 45 minuta uz povremeno mesanje.

Pri kraju dodati vanilin secer.

Izvaditi bosiljak i rezetlu.

Kad smo vec kod rezetle, moja majka je kad sam bila dete stavljala u tegle sa slatkom list rezetle i takve tegle su bile vrlo dekorativne. Zao mi je sto se nisam setila toga za moja slatka, jer moja majka u svojoj basti ima rezetlu.

Vruc pekmez sipati u vruce tegle, staviti ih u rernu zagrejanu na 100 stepeni, iskljuciti rernu i ostaviti tegle da se u njoj ohlade.

Ohladjene tegle zatvoriti i ostaviti gde vam stoji i ostala zimnica.

Od ove kolicine, ja sam dobila dve vece i jednu manju teglu pekmeza.


Eto, i to sam probala :)

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna pita sa visnjama i grizom

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral