Torta sa piskotama i lesnikom




Prva torta koju sam naucila da pravim, tako da mislim da je vrlo “zgodna” za pocetnike.
Stavila sam sliku bez slaga odozgo, jer mi ovako prelepo izgleda.

Potrebno je:

300 g putera ili margarina
10 jaja
250 g prah šećera
300 g čokolade za mesenje
300 g lešnika
2 kutije tj. 4 pakovanja piškota
300 g šlaga za filovanje

Puter umutiti sa žumancima i prah šećerom. Dodati istopljenu čokoladu. Posebno umutiti belanca i u njih dodati blagim mešanjem, bez miksera, prethodno ispečene, očišćene i samlevene lešnike. Sve sjediniti mešajući varjačom, a ne mikserom.

Podmazati šerpu ili kalup veličine 26cm i postaviti isečene kese za zamrzivač (zato što su meke) tako da vire iz šerpe. Piškote lagano potapati u hladno mleko, deliti na polovine i ređati sa strane uz zid šerpe tako da ravna strana piškota bude na unutra. Onda na dno šerpe ređati cele piškote, kao riblju kost, tako da ravna strana bude odozgo.


Preko sipati umućeni krem i odozgo opet poređati piškote kao riblju kost, tako da ravna strana bude na dole, prema kremu.
                                                                                                                                                            Odozgo pokriti krajevima kese i staviti ravan tanjir i staviti u frižider da odstoji oko 12 sati. Izvrnuti šerpu na poslužavnik i filovati šlagom.
Oni koji ne vole upotrebu zivih jaja, mogu da skuvaju na pari zumanca sa malo secera.
A ovo je ista torta sa cokoladnim piskotama i prelivom od 200 ml slatke pavlake u kojoj je otopljeno 100 g cokolade.




Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Posna pita sa visnjama i grizom

Jedna sasvim obicna pogaca