Brdarice

I ovaj kolač naucila sam da spremam od moje svekrve.

Sastojci:
30 g svežeg kvasca
3 manje šoljice ulja
3 šoljice mleka
3 jajeta
kora od limuna
750 g brašna
1 kg šećera
1 l vode

Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa kašičicom šećera i malo brašna. Kad kvasac nadođe, zamesiti testo od brašna, kvasca, mleka, ulja, jaja i narendane kore limuna. Ostaviti da odstoji 15-tak min.
Skuvati sirup od 1 kg šećera i 1 l vode sa nekoliko kapi limuna. Sirup ne treba dugo kuvati, da kuva maksimalno 5 min. Od testa odvajati male kuglice, oblikovati valjčiće i utiskivati ih na sitnu stranu rendeta. Sa rendeta praviti rolnice, tako da po njima ostaju bobice. Ja bas i nisam ovog puta postigla taj efekat. Peći u rerni na 200°C najmanje 30 min. Treba da budu dobro pečene. Prebaciti ih iz pleha u dublju šerpu i odmah preliti sirupom. Ja dobijem 2 pleha od ove mere.
Brdarice povremeno okretati u sirupu, da se dobro natope, a po potrebi može se dokuvati još sirupa.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna pita sa visnjama i grizom

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral